Liga Romana contra Reumatismului

Artropatia psoriazica

Terapia non-farmacologică cuprinde măsuri educative şi terapia fizicală Exerciţiul fizic grad de recomandare A în afectarea axiaă şli D în entezite Măsurile educative grad de recomandare în afectarea axială au avut beneficii pe termen scurt artropatia psoriazica unor indici subiectivi anxietate, motivarea pacientuluifără efect asupra durerii, fiind însă considerate costeficiente.

Terapia farmacologică A. Artropatia psoriazica non-steroidiene grad de recomandare A în afectarea periferică uşoară, axială uşoară şi entesita uşoară, D în dactilită Indicaţie AINS reprezintă prima alegere în formele uşoare de boală şi în special în afectarea de tip spondilită secundară[9,10].

Există câteva semnale legate de posibila agravare a leziunilor cutanate de psoriazis concomitentă administrării acestora, fapt care însă nu a fost dovedit prin artropatia psoriazica randomizate, placebo controlate[11,12].

34.3 ARTRITA PSORIAZICA pentru rezi. Dupa Compendiu.

Coxibii sunt contraindicaţi în caz de ulcer sau hemoragie digestivă active. Pentru diminuarea riscului apariţiei toxicităţii gastrointestinale se recomandă a utilizarea dozelor minime pentru controlul simptomatologiei, pe durate cât mai scurte; nu se vor utiliza concomitent mai multe AINS b utilizarea coxibilor sau a paracetamolului pentru persoanele la risc c asocierea inhibitorilor de pompă protonică scad riscul de ulceraţii artropatia psoriazica şi duodenale sau a misoprostolului acelaşi efect, dar mai prost tolerat.

Deşi blocanţii H2 scad riscul ulceraţiilor duodenale, iar doza dublă scade riscul ulceraţiilor gastrice mult mai frecventeniciunul nu este aprobat pentru reducerea toxicităţii gastrointestinale a AINS.

dureri la genunchi stâng

În plus se pare că utilizarea AINS înaintea aspirinei ibuprofen scade efectul antiagregant al acesteia. Corticoterapia — Utilizarea corticoterapiei orale pe termen lung trebuie să fie evitată la pacienţii cu artropatie psoriazică deoarece poate duce la apariţia psoriazisului pustular.

artrita psoriazică a articulației umărului

În ceea ce priveşte administrarea intraarticulară grad de recomandare A în afectarea sacroiliacă uşoară, D în afectarea articulară periferică uşoară, dactilită, entezite trebuie evitată injectarea prin placa psoriazică[11,12]. Medicamentele ce modifică evoluţia bolilor reumatice- DMARDs Pacienţii cu forme moderate sau severe de boală necesită de la început medicaţie remisivă. Tratamentul remisiv de fond al artritei psoriazice este obligatoriu în toate formele active ale bolii şi trebuie început cât mai devreme de la stabilirea diagnosticului ideal în primele 6 săptămâni de la diagnostic.

Ghid tratament în artropatia psoriazică

Reacţiile tratament complex al durerilor articulare cele mai frecvente sunt: intoleranţa digestivă, creşterea enzimelor hepatice[19], anomalii hematologice anemie, leucopenie, trombocitopeniereacţii cutaneomucoase rash cutanat, aftoză bucalăalopeciepulmonare dispnee, tuse, fibroză pulmonară şi renale la doze mari poate determina insuficienţă renală acută prin precipitarea în tubi.

În ceea ce priveşte biopsia hepatică anterioară administrării metotrexatului, nu există un consens general; Academia Americana de Dermatologie AAD şi Fundaţia Naţională de Psoriazis nu recomandă în mod curent biopsia hepatică[20,21], în timp ce Colegiul American de Reumatologie ACR o recomandă la pacienţii cu istoric de consum de alcool, creştere artropatia psoriazica a transaminazelor, infecţie cronică cu virusul hepatitic B sau C[22].

Există câteva studii clinice randomizate care atestă eficacitatea acestei terapii în controlul atât al afectării articulare cât si cutanate[23,24]. Sulfasalazina este artropatia psoriazica tolerată. Reacţiile adverse care pot apărea sunt: intoleranţa digestivă greaţă,vărsături, dureri abdominalecitoliza hepatică, anomalii hematologice leucopenie, trombopenie, agranulocitoză, anemie aplastică, hemoliza-subiecţii cu deficit de G6-PDrash cutanat.

Related Posts

Acestea impun o monitorizare riguroasă a tratamentului prin hemogramă şi transaminaze la interval de săptămâni în primele 3 luni, ulterior la 3 luni. Există însă câteva raportări legate de exacerbarea leziunilor cutanate de psoriazis secundare administrării acesteia.

artroza tratament acid hialuronic

Necesită monitorizare hematologică, hepatică şi renală VI Psoralen şi lumina ultravioletă PUVA Sugestii legate de eficienţa PUVA în tratamentul artropatiei psoriazice survin în urma unor studii necontrolate care au constatat ameliorarea artritei în special la pacienţii care au avut ameliorarea leziunilor cutanate.

Utilizarea acesteia este recomandată pacienţilor cu psoriazis sever [37].

LINKURI UTILE

Fototerapia şi terapiile topice vor fi recomandate ţn colaborare cu servicii de dermatologie. Instalarea răspunsului terapeutic este lentă 4 luni [38]. Pot produce sindrom sicca sever şi hiperlipemie. Studiile clinice au fost artropatia psoriazica cu etetrinat, dar acesta a fost retras de pe piaţă datorită toxicităţii sale.

tratamentul rupturii meniscului genunchiului

Eficienţa terapiei cu acitretin alt derivat este nesigură în artropatia psoriazică. Terapia biologică Inhibitorii de TNFα grad de recomandare A în psoriazisul cutanat, unghial, artrita periferică, afectarea axială, entesita şi dactilita severe Studii de imunohistochimie au demonstrat că citokina majoră care întreţine procesul inflamator cronic este TNFα, artropatia psoriazica fel ca în poliartrita reumatoidă, ceea ce a dus la încercarea utilizării terapiei anti TNF şi la pacienţii cu artropatie psoriazică.

an dureri de umăr

În baza studiilor clinice, care au evidenţiat o ameliorare rapidă, semnificativă şi de durată a simptomatologiei şi statusului funcţional, trei tipuri de inhibitori artropatia psoriazica TNFα sunt actual aprobaţi pentru utilizare la pacienţii cu artropatie psoriazică: Infliximab şi Etanercept —Adalimumab — Ei şi-au dovedit eficienţa atât asupra manifestărilor articulare cât şi cutanate ale bolii [ Criterii de includere a pacienţilor cu artropatie artropatia psoriazica în tratamentul cu blocanţi de TNF α Infliximabum, Adalimumabum, Etanerceptum, Golimumabum Diagnostic cert de artropatie psoriazică.

Pacienţi cu artropatie psoriazică severă, activă, non responsivă la tratamentul remisiv clasic corect administrat, atât ca doze cât şi durată a terapiei.

NEWSLETTER

Înaintea iniţierii terapiei se va evalua riscul pacientului cu artrita psoriazică de a dezvolta tuberculoză, în condiţiile în care această populaţie are risc mare de TB. Terapia biologică se artropatia psoriazica iniţia după minim o artropatia psoriazica de tratament profilactic.

Ţinând cont de riscul reactivării infecţiilor cu virusuri hepatitice se impune la iniţierea terapiei cu un agent biologic screening pentru Ag HBs şi Ac VHC. Etanerceptum: 25 mg de 2 ori pe săptamână sau 50 mg o dată pe săptămănă, subcutanat; se poate utiliza asociat cu Methotrexatum atunci când acesta nu este contraindicat, din motive de toleranţă şi dacă acesta este disponibil pe piaţa farmaceutică.

Adalimumabum: 40 mg o data la 2 săptămâni, subcutanat. Se poate utiliza asociat cu Methotrexatum atunci când acesta nu este contraindicat din motive de toleranţă şi dacă acesta este disponibil pe piaţa farmaceutică. În cazul în care preparatul blocant TNF nu se foloseşte asociat cu Methotrexatum, medicul curant poate indica, funcţie de particularităţile cazului, artropatia psoriazica cu un alt preparat remisiv clasic.

Golimimabum: 50 mg administrat subcutanat o dată pe lună, în aceeaşi dată a fiecărei luni, singur sau artropatia psoriazica asociere cu Metotrexatum Evaluarea răspunsului la tratamentul cu blocanţi de TNF α Tratamentul biologic anti TNF artropatia psoriazica este continuat atâta vreme cât pacientul răspunde la terapie îndeplinind criteriile de ameliorare de mai jos şi nu dezvoltă reacţii adverse care să impună oprirea terapiei.

Evaluarea răspunsului la tratament se face la fiecare 24 săptămâni de tratament efectiv.

Introducere

Artropatia psoriazica este considerat ameliorat şi poate continua tratamentul cu condiţia existenţei unui răspuns terapeutic, definit ca o ameliorare a cel puţin 2 parametri din cei 4 urmăriţi între care cel puţin un scor articularîn lipsa înrăutăţirii oricărui parametru urmărit.

Pentru Golimumab: Datele disponibile sugerează că răspunsul clinic se obţine de obicei între 12 şi 14 săptămâni de tratament după doze. La pacienţii a căror greutate depăşeşte kg şi la care nu se obţine un răspuns clinic adecvat după artropatia psoriazica sau 4 doze, poate fi luată în considerare creşterea dozei de golimumab la mg artropatia psoriazica dată pe lună.

Medicul curant este singurul care poate evalua corect gradul de răspuns la terapie şi poate încadra cazul ca non responder sau parţial responder la tratamentul artropatia psoriazica.

Despre boala

În aceste condiţii, în cazul DCI infliximabum se poate reduce intervalul dintre administrări la artropatia psoriazica sau se creşte doza cu reevaluare ulterioară. La pacienţii non responderi la tratamentul biologic administrat sau care au dezvoltat o reacţie adversă care să impună oprirea respectivului tratament, în baza unui referat medical justificativ, motivat cu documente medicale, medicul curant este singurul care poate propune iniţierea tratamentului biologic cu un alt preparat anti TNF alfa pe care pacientul nu l-a mai încercat.

În cazul în care medicul curant constată lipsa de răspuns la tratamentul administrat sau apariţia unei reacţii adverse care să impună oprirea tratamentului, acesta poate recomanda modificarea schemei terapeutice înainte de împlinirea celor 24 de săptămâni prevăzute pentru evaluarea uzuală de eficacitate.

Complexitatea şi riscurile terapiei biologice impun supravegherea permanentă a pacientului de către medicul curant întru-un centru de specialitate reumatologie.

Algoritm de tratament artropatie psoriazică.