Etiopatogenie

Hiperlaxitate articulara

Hipermobilitatea articulară la copii

Hipermobilitatea articulară la copii Autor: Costin Oana Actualizat lavizualizări Copiii hiperlaxitate articulara hipermobilitate articulară sunt foarte flexibili și pot ajunge în poziții ale corpului care depășesesc aria de mișcare normală a unei articulații. Acestea sunt posibile pentru că articulațiile lor sunt foarte mobile.

Definiţie clinică Sindromul Ehlers-Danlos este o boală genetică rară, legată de o anomalie a ţesutului conjunctiv, care afectează atât sexul feminin cât şi sexul masculin, indiferent de rasă sau etnie.

Hipermobilitatea articulară sau hiperlaxitatea, cum mai este numită de unii autori, este destul de frecventă în copilărie. De asemenea, s-a observat și o diferență în ceea ce privește rasele: copiii asiatici au în general o hipermobilitate mai accentuată decât cei caucazieni.

În literatura hiperlaxitate articulara nu este încă stabilit cu certitudine dacă hipermobilitatea articulară izolată, non-patologică este limita maximă de artroza distructivă a tratamentului hiperlaxitate articulara șoldului la care articulația poate ajunge sau dacă este manifestarea cea mai blândă a unui grup de tulburări ereditare ale țesuturilor conjunctive.

Cert este că un copil cu hipermobilitate articulară nu are implicit și sindromul hipermobilității articulare sau alte sindroame genetice precum hiperlaxitate articulara menționate mai sus.

hiperlaxitate articulara

Hiperlaxitate articulara hipermobilitatea articulară se însoțește de simptome, poate fi suspectată prezența sindromului hipermobilității articulare: durere cronică la nivelul articulațiilor; durere de spate, subluxația sau dislocarea articulației, traumatisme la nivelul țesuturilor moi.

Scor Beighton mai mare artrita sold egal cu 4; 2. Durere la nivelul articulațiilor mai mult 3 luni, mai mult de 4 articulații afectate.

Criterii minore: 2. Durere la nivelul a articulații 3. Istoric de dislocare de articulației 4.

hiperlaxitate articulara

Leziuni ale țesuturilor moi mai mult de 3 5. Semne clinice ale sindromului Marfan 6.

hiperlaxitate articulara

Striații ale pielii, hiperextensibilitate 8. Istoric de vene varicoase, hernie, prolaps visceral Diagnosticul de sindrom al hipermobilității articulare se pune dacă: ambele criterii majore sunt îndeplinite sau 1 criteriu major și 2 minore sunt îndeplinite sau 4 criterii minore sunt îndeplinite. Gradul de flexibilitate a țesuturilor conjunctive este determinat genetic, de aceea un copil cu hipermobilitate articulară are de cele hiperlaxitate articulara multe ori un părinte sau o rudă apropiată cu aceeași trăsătură.

Se consideră că genele implicate în producția de colagen proteina care conferă fermitate ligamentelor și tendoanelor ar fi sursa acestei trăsături.

hiperlaxitate articulara

La copii, transmiterea ereditară este principala cauză a hipermobilității articulare. La adulți, poate apărea și o hipermobilitate dobândită, în urma unor accidentări sau a exercițiilor menite să facă articulațiile mai flexibile este cazul gimnaștilor, balerinelor, hiperlaxitate articulara etc.

La bebeluși Nou-născuții cu hipermobilitate își țin mâinile și picioarele extinse în lateral la nivel maxim, fiind absentă tensiunea normală de la nivelul articulațiilor șoldurilor și genunchilor.

 • Tratament de laxitate articulară - Hipermobilitatea articulară (laxitatea ligamentară)
 • Ehlers-Danlos (SED) | eUniversitate Boli Rare
 • Nu dureri articulare simetrice
 • Medicamentul durerii în articulațiile degetelor
 • Articulații dureri ascuțite la genunchi

După câteva săptămâni, în general bebelușii devin mult mai activi, încep să lovească din picioare și să le ridice la nivelul capului, dar un copil cu hipermobilitate și tonus muscular scăzut este de obicei mai puțin activ, iar lipsa activității îl împiedică să își dezvolte suficient musculatura, care să îl susțină în următoarele etape de hiperlaxitate articulara motrică.

Este posibil ca unui bebeluș hipermobil hiperlaxitate articulara nu îi placă atunci când este așezat pe burtică, de aceea poate să plângă, să protesteze și să învețe să se întoarcă pe o hiperlaxitate articulara atunci când este așezat astfel. Așezarea pe burtă este foarte importantă pentru dezvoltarea motrică a micuțului, mai multe detalii găsiți în acest articol.

hiperlaxitate articulara

De asemenea, este întârziat și mersul de-a bușilea sau e posibil să sară peste această etapă, deplasându-se în schimb cu ajutorul fundului. Așezat hiperlaxitate articulara burtică, bebelușul își flexează foarte mult spatele când se ridică hiperlaxitate articulara palme, ceea ce împreună cu abducția coapselor mai mult decât este necesar, face dificilă ridicarea în cele patru membre.

 • Hiperlaxitate articulară la sugari și copii, simptome și tratament
 • Hipermobilitatea articulară (laxitatea ligamentară)
 • Rătăcirea tratamentului durerii articulare
 • Sistemul muscular
 • Soldul gâtului doare

Totodată, cu copil cu hipermobilitate generalizată se ridică cu întârziere în picioare și de obicei învață să meargă în jurul vârstei de 18 luni. Dacă nu sunt asociate alte probleme de sănătate, copiii hipermobili învață singuri să meargă, însă dacă întârzie dincolo de 20 de luni, este indicat să consultați medicul.

Hipermobilitatea articulară (laxitatea ligamentară)

Chiar și după ce capătă experiență în mers, căderile pot fi frecvente la copiii cu hipermobilitate. De asemenea, și postura hiperlaxitate articulara poate fi afectată, copiii având tendința de a rotunji spatele și flexa gâtul spre înainte atunci când stau așezați. Din cauza rigidizării mușchilor, pentru unii copii poate fi incomod să țină picioare întinse înainte când stau așezați, să stea picior peste picior sau să stea cu spatele drept atunci când sunt așezați.

Fiul meu are hiperlaxitate, ce pot hiperlaxitate articulara Ligamentul sau hiperlaxitatea articulară este a condiție obișnuită și tranzitorie în copilărie care se caracterizează printr-o mișcare a articulațiilor dincolo de ceea ce este considerat normal, datorită creșterii elasticității țesuturilor. Vă spunem care sunt caracteristicile bebelușilor și copiilor cu hiperlaxitate a articulațiilor și cum profesioniștii sfătuiesc să trateze această afecțiune. Ce este hiperlaxitatea?

Copiii hipermobili sunt mai predispuși la luxații, dislocări sau traumatisme ale articulațiilor, pentru că laxitatea ligamentelor le face mult hiperlaxitate articulara vulnerabile la accidentări. Dacă hipermobilitatea se asociază cu o slăbiciune a mușchilor și cu o slabă coordonare motorie, copiii se pot confrunta cu dureri și oboseală. Pentru a ameliora durerea de la nivelul articulațiilor hiperlaxitate articulara mușchilor, este necesară creșterea flexibilității mușchilor rigidizați, întărirea mușchilor slabi și îmbunătățirea coordonării motrice.

Laxitatea articulară

De asemenea, hipermobilitatea articulară generalizată poate fi asociată cu o serie de probleme: enurezis udarea patului hiperlaxitate articulara sau probleme cu vezica urinară; presiune arterială scăzută; tendința de învinețire mai rapidă; dureri cronice; reflux esofagian.

Condiția fizică optimă a mușchilor și articulațiilor este necesară și pentru a transforma hipermobilitatea articulară într-un avantaj, cum e cazul balerinilor sau sportivilor la care este importantă flexibilitatea articulară.

 1. Hipermobilitatea sau laxitatea articulară: cauze, simptome, tratament
 2. Laxitatea articulară

Exerciții pe care copiii ar trebui să le realizeze zilnic: exerciții de stretching întindere musculară pentru îmbunătățirea flexibilității mușchilor gâtului, zonei lombare și șoldurilor Important! Aceste exerciții trebuie să vizeze mușchii tensionați, nu să suprasolicite articulațiile care sunt deja laxe.